OMEGA 3

Zašto su omega 3 važne?

Omega-3 masne kiseline igraju jako bitnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju, jako su bitne za funkcionisanje ljudskog mozga, umanjuju upale kao i glavne faktore za porast rizika ld srčanih oboljenja, kancera i artritisa. Ukoliko vam se pojavi čest umor, depresija, kardiovaskularni problemi, problemi sa pamćenjem pa čak i cirkulacijom znajte da je to uzrok nedostatka omega 3 masnih kiselina. Ljudski organizam sintetiše razne neophodne molekule na osnovu sastojaka koje unosimo svakodnevno putem  ishrane. Međutim, kao i u većini slučajeva neke od njih ne možemo sintetisati nego ih moramo uneti kao dodatak ishrane odnosno suplementacije. Omega 3 masne kiseline igraju jako bitnu ulogu u očuvanju vitalnih funkcija i prevenciji bolesti. Omega 3 pripadaju sastavu ćelijske membrane i tu su deo koji je zadužen za pravilno funkcionisanje ćelijskih receptora. 

Gde ih možemo pronaći? 

Omega-3 masne kiseline najčešće u ribljem mesu tačnije u tuni, lososu, sardini, skuši i dr. Već sam pisao na temu upotrebe ribe na nedeljnom nivou, ali ponoviću još jednom. Riba bu trebala da se konzumira od jednog do dva puta nedeljno zbog prirodnih bogatstva esencijalnih masnih kiselinama, koje naš organizam ne može da sintetiše.Konzumiranje morske ribe dva puta nedeljno može smanjiti  rizik od srčanog udara, šloga pa čak i moždanog udara. Kao što znamo postoje dve vrste holesterola onaj dobar HDL i onaj loš LDL pa ukoliko jedete često ribu imaćete snižen loš a povećan dobar holesterol. Pojedina istraživanja dokazala su da 3 do 4gr dnevno ribljeg ulja u obliku suplemenata, odnosno kapusla, mogu u dobroj meri da utiču na smanjenje krvnog pritiska, ali ako se pretera sa unosom može se povećavati rizik od krvarenja. Ovde se opet vraćamo na onaj deo o umerenosti, dakle budite umereni i poštujte propisane gramaže jer sve sa čime se pretera ima kontra efekat i loš uticaj na organizam, a na sve to dolazi do urušavanja zdravlja. 

Zašto su korisne? 

Pa hajde za kraj da sumiramo sve i donesemo jasan zaključak. Smanjivanje unosa zasićenih masti životinjskog porekla, a povećanje unosa nezasićenih  masti biljnog porekla sprečava mogućnost srčanih oboljenja i ateroskleroze. Dokazano je i da omega-3 masne kiseline pozitivno deluju na upale zglobova, reumatske probleme, smanjuje bol i jutarnju ukočenost i nepokretljivost. Omega-3 imaju dobar uticaj kod menstrualnih bolova i oboljenja creva, kod astme, psorijaze i kožnih oboljenja, kod dermatitisa, do bipolarnog poremećaja, šizofrenije pa čak i, anoreksije . Jednom rečju izuzetno su dobre i preporučuju se za upotrebu kako bi se regulisalo zdravlje. Odlične su za sportiste kako više, tako i manje aktivne. Izuzetno dobra forma omega 3 se može pronaći u kapuslama, izvučene iz ajkulinih peraja i ta vrsta omega 3 smatra se možda i najboljom. Cena kutije od 90 kapusla je izmedju 1500 i 2000 dinara i može trajati mesec dana ukoliko se uzimaju 3 puta na dan nakon ili pre obroka. To bi bilo to kada su omega 3 u pitanju, preporuka je da pročitate testove u vezi sa ostalim dodacima ishrani koje se nalaze u sekciji fitnes pa suplementacija. Do sledećeg druženja srdačan sportski pozdrav 😊🦈

Please follow and like us: