GRČKA PRIZNAJE ANTIGENSKI TEST

Poštovani putnici, nakon dugog perioda neizvesnosti i natezanja od 21.06. zvanično je stupio na snagu i antigenski test za ulazak svih građana Republike Srbije u Grčku. Ova zemlja krenula je konačno da priznaje antigenski test za turiste koji dolaze iz zemalja koje se nalaze na zelenoj listi. Srbija je među njima, ali i BiH i Severna Makedonija.

U Grčku možete putovati i ako imate negativan antigenski test. Takođe granica za putovanje dece pomerena je sa 6 na 12 godina. Dakle, deca do navršene 12. godine mogu slobodno da putuju bez ikakvih potvrda i testova.

Digitalni zeleni sertifikat još uvek nije neophodan. Za ulazak u Grčku dovoljna je dvojezična potvrda da ste revakcinisani ili da ste uradili PCR ili antigenski test, kao i pozitivan PCR ili antigenski test iz vremena kada ste bili bolesni. Dakle, trenutno možete putovati i sa zelenim sertifikatom, ali i samo sa pojedinačnim potvrdama.

Da bi antigenski test bio validan za putovanje u Grčku, treba da bude na engleskom jeziku, ne treba da bude stariji od 48 sati i u ovom trenutku ne mora da bude urađen u referentnoj laboratoriji u Srbiji ili u zemljama u tranzitu. Može biti urađen i u bilo kojoj privatnoj laboratoriji, a možete se testirati i u bilo kom domu zdravlja (nisu svi gradovi na spisku). Cena testa je oko 3500 dinara.

Ono što treba da znate jeste da ako radite antigenski test u privatnoj laboratoriji on neće biti uključen u sertifikat, jer privatne laboratorije još uvek nisu u sistemu, ali bez obzira na to, potvrda o negativnom testu iz privatnih laboratorija jeste dovoljna za prelazak granice.

Ako jednog dana digitalni zeleni sertifikat bude obavezan, onda više neće biti moguće raditi antigensko testiranje u privatnim laboratorijama ako i dalje ne budu u sistemu. već samo u državnim. Pošto sada sertifikat nije neophodan, testiranje možete raditi i u zemljama u tranzitu (u Bugarskoj i S. Makedoniji) i sa tim potvrdama prelaziti granicu.

U ovom trenutku, prilikom popunjavanja PLF (Passenger location form) ne postoji opcija antigenski test (nije ažurirano još uvek), pa vam savetujemo da odaberete PCR. Inače sajt grčke vlade i elektronsi obrazac takozvani PLF uvek kasni sa ažuriranjem.

Prvi turisti su danas već prolazili sa antigenskim testovima tako da je led probijen i sve funkcioniše kako treba. Odredba po kojoj možemo putovati sa antigenskim testom važi do 28.6. u 6h, kada će biti produžena ukoliko se epidemiološko stanje u našoj zemlji ne pogorša.

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak pod istim uslovima kao srpskim: zemlje-članice EU i zemlje Šengen zone, SAD, UK, Izrael, Srbija, UAE, Novi Zeland, Australija, Tajland, Australija, Tajland Singapur, Rusija, Severna Makedonija, Kanada, Belorusija, Bahrein, Katar, Kina, Kuvajt, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Saudijska Arabija.

Moramo napomenuti da na sajtu grčke vlade za državaljane Crne Gore piše da im je za putovanje u Grčku potrebna i potvrda o vakcini i PCR test, ali posto u praksi i oni prolaze samo sa antigenskim testom, pretpostavljamo da je u pitanju neažuriran podatak.

Please follow and like us: