MINERALI

Minerali u dnevnoj ishrani

Minerali su mikrohranljivi sastojci  pasivne supstance čovekove svakodnevne ishrane i neophodni su za apsorpciju vitamina kao i za aktiviranje i deaktiviranje enzima.Pojačavaju čvrstinu i strukturu skeleta, čineći ga jakim i otpornim na mehanička oštećenja;Minerali učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina, izgradnji mekih tkiva i održavaju kiselost i baznost krvi i tkiva. Minerali na neki način štite ćelije od oksidacije i dejstva slobodnih radikala. Imaju dejstvo u reakcijama enzimskih sistema, mišićnoj kontrakciji kao i nervnim procesima. Minerali čine otprilike 4,5% telesne mase u ljudskom organizmu, a najviše se nalaze u kostima. Od 103 različite vrste i veličine kostiju, koliko je poznato u anatomiji, minerali se nalaze u čak 80. Jedan zagarantovan način da se zadovolje dnevne doze minerala u ljudskom organizmu jeste preko ishrane i dodataka ishrani. Ukoliko koristite lošiju i niskokaloričnu hranu to je prouzrokuje najčešći nedostatak minerala u organizmu dok recimo sportisti, odrasli ljudi i trudncie imaju veću potrebu za mineralima pa ih moraju unositi putem supelementacije jer je nemoguće na drugi način. 

Udeo minerala u organizmu

Minerali su takodje neophodni za rast i razvoj ljudskog organizma i rekao sam da on ne može sam da proizvede ove supstance pa se moraju koristiti dodaci ishrani. Minerali igraju značajnu ulogu kod gradivnih materija i regulatornih supstanci. Minerali možemo podeliti na dve strane, a to su:

Esencijalne ili glavne odnosno: Natrijum, Kalijum, Kalcijum, Magnezijum, Fosfor i hlor.

Esencijalne u tragovima odnosno : Hrom, Jod, Cink, Selen, Gvožđe i Mangan. 

Prema količini, minerale delimo u dve vrste, a one su: 

Mikroelementi, odnosno Selen, Kobalt, Hrom i Mangan. 

Makroelementi, odnosno Natrijum, Fosfor, Magnezijum, Kalcijum, Fosfor, Hlor, Kalijum, Gvožđe, Sumpor, Bakar, Cink i Jod. Organizam ima najčešće potrebe za kalcijumom, fosforom i kalijumom. Za regularno funkcionisanje ljudskog organizma potrebno je 18 različitih minerala, a za svega 6 poznatih zna se približna preporučena dnevna doza upotrebe. 

1.Kalcijum {Ca} – Preporučena dnevna doza je približno 20mg.

2 Gvožđe {F} – Preporučena dnevna doza je približno 14mg.

3.Cink {Zn} – Preporučena dnevna doza je približno 400mg.

4.Jod {J} – Preporučena dnevna doza je približno 20mg.

5.Magnezijum {Mg} – Preporučena dnevna doza je približno 400mg.

6.Fosfor {P} – Preporučena dnevna doza je približno 800mg.

To bi bilo sve kada su u pitanju minerali, za dodatna pitanja možete se informisati na mom veb sajtu a do sledećeg druženja srdačan sportski pozdrav 💪😎

Please follow and like us: