GLUTAMIN

Št je u stvari glutamin?

Glutamin je amino kiselina koja čini protein. Služi za vezivanje proteina u mišić i sprečavanje katabolizma (razgradnje mišića usled preforsiranosti, bolesti, povreda, oskudnih dijeta itd.) Preko 60% slobodnih amino kiselina u telu je upravo glutamin, što ga čini najzastupljenijom amino kiselinom u našem organizmu. U realnosti glutamin je klasifikovan kao neesencijalna amino kiselina zato što se može sintetsati i od drugih amino kiselina. Smatra se da je glutamin i važan i potreban ljudskom telu. Većina glutamina se proizvodi i uskladištena je u skeletalnim mišićima i plućima. Suplementi glutamina se prodaju u formi praha ili kapsula. Prah koji se preporučuje mnogo je lakši za konzumiranje u odnosu na kapsule, a i solidnog je ukusa. Glutamin se nalazi u hrani bogatoj proteinima, kao što su riba, crveno meso, pasulj i mlečni proizvodi. Glutamin se koristi kao pomoćno sredstvo u sportovima koji zahtevaju veću izdržljivost i nekim drugim sportovima, a isto tako ga koriste i oni koji pate od mišićnih grčeva ili reumatskih bolova.

Način upotrebe glutamina?

Uzimanje 15gr glutamina zajedno sa visokoproteinskom ishranom će veoma dobro poslužiti većini fitnes ili bodibilding entuzijasta pa i profesionalcima i amaterima. Preporučuje se uzimanje glutamina u prahu i to 2-3x5g dnevno npr. pre treninga, posle treninga i pred spavanje. Sjajna stvar u vezi sa ovim proizvodom je da takodje sadrži u 100 grama čak 57 grama čistog proteina iz surutke, 24g ugljenih hidrata, 2 grama masti i 11,4 grama L-glutamina. Može se uzimati sa vodom ili sokom po izboru, ali nikako gaziranim niti ne daj Bože alkoholom.

Prednosti glutamina

Glutamin igra izuzetno važnu ulogu u pravilnom radu našeg organizma, nervnog sistema i naravno imunog sistema.
Kada je reč o Glutaminu organizam ga ne može proizvoditi u količinama koje su neophodne za naše telo što znači da veći deo ipak moramo uneti putem dodatka ishrani. Potrebe glutamina u telu dosta zavise od napora, stresa, umora i drugih oblika fizičke aktivnosti. U tim situacijama se javlja katabolizam što u prevodu znači da naše telo koristiti mišićno tkivo kako bi umanjilo potrebe glutamina što na kraju dovodi do razgradnje mišićne mase pa je radi toga glutamin jako bitan dodatak ishrani za sve osobe koje se bave fizičkom aktivnošću.

Da li je štetan?

Da li je glutamin štetan za organe večita je tema rasprave lekara i korisnika a odgovor bi bio da je sve štetno sa čime se pretera. Dakle ukoliko se koristi pravilno i umereno neće biti problema, ali svakako kao i za sve ostalo što volim da kažem ipak je najbolje pre upotrebe konsultovati ličnog lekara pa zatim trenera kako biste bili maksimalno sigurni u sve što radite.
Nadam se da ste saznali nešto novo iz ovog teksta, za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju. Srdačan sportski pozdrav 😊💪

Please follow and like us: